Hoppa till sidans innehåll

Coronautbrottet - OK Hällens förhållningssätt

15 MAR 2020 22:45
Vår utgångspunkt är att vi utifrån aktuellt rådande myndighetsrekommendationer skall agera på ett föredömligt sätt samtidigt som vi fortsätter erbjuda friskfrämjande aktiviteter med glädje i en härlig gemenskap.
 • Uppdaterad: 15 MAR 2020 22:45

Vår idrott och majoriteten av verksamheten i klubben bedrivs utomhus utan kroppskontakt varvid riskerna från myndigheternas sida bedöms som låga i den löpande verksamheten.

Covid-19 (Coronaviruset) påverkar många delar av samhället och så även OK Hällens verksamhet. OK Hällen har bl.a. flera stora arrangemang under våren (Stigtomtakavlen, Valborgsfirande och Stigtomtaloppet). Med anledning av de begränsningar regeringen infört gällande arrangemang över 500 personer är det nu från klubben beslutat att ställa in årets Stigtomtakavle som var planerad att arrangeras under påskhelgen.

Myndigheterna förespråkar fortsatt aktivitet och träningsverksamhet med omsorg enligt nedan. Vi kommer att planera aktiviteter så att det går att fortsätta aktivera sig, utifrån aktuellt rådande rekommendationer.

Såhär agerar vi i dagsläget:

 • Stanna hemma om du har minsta lilla symptom på sjukdom (hosta, feber, etc.) oavsett om du besöker klubbens verksamhet för att träna eller ej
 • Tänk på din egen handhygien och använd gärna handsprit
 • Var omtänksam mot dina medmänniskor och tänk att du kan sprida smitta vidare till andra
 • Vi har inte serveringen öppen i Friluftsgården tillsvidare
 • Minimera resandet för deltagande i tävlingar, även inom landet
 • Minska onödiga fysiska sociala kontakter
  • använd digitala hjälpmedel (t.ex. i form av digitala möten) när så är möjligt
  • vi duschar hemma efter träningar, oavsett om de bedrivs från Friluftsgården eller någonannanstans.
  • alla över 70 år får träna på egen hand tillsvidare

Var tionde dödsfall i världen kan direkt härledas till för lite motion. Motion på en sund lagom nivå är stärkande och vi i OK Hällen vill fortsätta bidra till välmående och en god hälsa även i kristider.

Använd ditt sunda förnuft, fortsätt leva, aktivera och engagera dig men var försiktig - tänk på din och dina medmänniskors hälsa!

Styrelsen OK Hällen


Ytterliggare information:

Info om Stigtomtakavlen

Flera personer har redan lagt ner ett stort arbete inför detta arrangemang, stort tack alla ni för dessa insatser och glädjande nog har vi nu fått klartecken från markägarna att vi kommer att kunna köra tävlingen på samma plats och format den 17-18 april nästa vår istället, så inget arbete inför tävlingen är ogjort!

Rekommendationer om Tävlingar från Svenska Orienteringsförbundet

Läs gärna SOFT:s nyligen publicerade regler och riktlinjer gällande arrangemang och tävlande här:

https://www.svenskorientering.se/Nyheter/forbundsnytt/installdaflyttadeochbegransadetavlingarsenastenyttomcoronaviruset/

Beslut angående vårens övriga arrangemang och påverkan på ekonomin

Hur det blir med Valborgsfirandet och Stigtomtaloppet och andra mindre arrangemang från klubben senare i vår kommer att avgöras senare och vi följer givetvis utvecklingen löpande och förhåller oss helt till de riktlinjer som myndigheterna tar fram.

Ekonomin i föreningen är i grund och botten mycket beroende av att vi gör ett antal större arrangemang varje år. Vi har dock en stabil kassa (inte minst efter vår enorma insats i O-Ringen förra året) så vi kommer att kunna hantera detta och hälsa går givetvis alltid före allt annat! Våra utgifter blir ju "tyvärr" också lägre då många andra tävlingar framöver också är inställda vilket kommer att minska vårt tävlande i år.

Kompletterande aktiviteter som planeras framöver (då vårtävlingssäsongen ser ut att utebli i mångt och mycket)

 • Extraträningar – söndagar då tävlingar blivit inställda
 • Planering och arbete med att fixa med utemiljön runt klubbstugan, hör av dig till Peter Öberg om du vill vara med och fixa! This is a mailto link

Information till arrangörer av evenemang

Info från Folkhälsomyndigheten med info om bland annat riskbedömning för evenemang: 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

Skribent: Tomas Öberg och Peter Öberg för OK Hällens styrelse
Epost: This is a mailto link
 1. Bra och klokt förhållningssätt.

  (Micke L 2020-03-16 kl 10:31) Anmäl

Postadress:
OK Hällen - Orientering
Friluftsgården
61197 Stigtomta

Besöksadress:
Friluftsgården
61197 Stigtomta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info