Hoppa till sidans innehåll

OK Hällen 60 år - film samt berättelse i text om när Friluftsgården bygdes av föreningen

15 NOV 2020 15:41
Läs mer historia i artikeln!
  • Uppdaterad: 15 NOV 2020 15:41

Utöver den härliga filmen, redigerad av Adam Hellstadius, har vi också fått en härlig återberättelse från föreningens begynnelse, en text av Hasse Johansson - en av OK Hällens grundare, vilken vi fått från Hasses fru Siv. Texten handlar om när Friluftsgården byggdes av Hällens tidiga medlemmar:

 Minnesanteckningar gjorda i början av 2000-talet av Hans Johansson, ordf. 1960-74 samt 1984-92.

Bygget av Friluftsgården 1969-70

Behovet av en klubbstuga eller något liknande dryftades ganska flitigt under de första åren efter att klubben bildades. Vi hade bl.a. önskemål om att få bygga på den mark där nu Friluftsgården nu ligger. Det ville däremot Stigtomta kommuns styrande inte veta om. Vi hyrde därför en tomt mellan Viksberg och Kisängsområdet och sökte bygglov där. Ärendet valsade runt i nämnderna något år och skulle till slut avgöras på ett fullmäktigemöte. Det var ett av de sista fullmäktigemötena i Stigtomta kommun innan vi skulle slås samman och tillhöra Nyköpings kommun. Genom uppvaktningar och skrivelser visste vi, att det inte alls var säkert, att det skulle gå vägen för oss och skulle ärendet dras över tills vi blev Nyköpings kommun var vi ganska säkra på att det skulle bli ännu svårare. Därför gjorde vi en skrivelse och framförde våra tungt vägande skäl. Vi skickade den till alla fullmäktiges ledamöter inför det avgörande mötet. Det gjorde susen. Jag blev nedkallad till komunalkontoret för att diskutera klubbstuga. Man hade beslutat att ställa sig positiv till vår begäran och föreslog nu den mark vi från början ville ha. Ingen blev gladare än jag och det var bara för oss att börja planera bygget. Allt måste gå med en rasande fart för alla beslut och överenskommelser måste vara klara innan vi gick upp i Nyköpings kommun.

Hösten 1969 blev det byggstart. Innan dess hade vi skaffat mycket virke till huset genom att vi fick riva och ta reda på Nilsson o Erikssons stora såghus. Ur det materialet är i stort sett allt grovt virke som behövdes till bygget taget. Nu hade vi ett stort arbete framför oss. Vi delade upp oss i olika lag och det var full aktivitet både lördagar och söndagar samt några kvällar hela hösten och vintern. ”Byggledare” var Martin Sandström och ”Byggmästare” var Lars Johansson, alla vi andra hjälpte till efter bästa förmåga. Fikapauserna var alltid välkomna, då dukade våra damer upp smörgåsar, bullar och kaffe. Arbetet gick med en väldig fart och till orienteringssäsongen var Stigtomta Friluftsgård i stort sett färdig.

Vi har gjort mycket roligt tillsammans under åren, men det här tar nog priset som det roligaste och det som har skapat den största sammanhållningen.

Till slut byggde Stigtomta El-föreningen ut gatubelysningen upp till Friluftsgården för de sista pengarna i kassan innan vi gick upp i Nyköping så att alla våra ungdomar skulle få en säkrare väg till träningen.

 

1959 bedrev Hans korrespondensstudier och skrev då en uppsats med ämnet "Min förenings historia". Föreningen var då Stigtomta IF som bildats 1921. Ett utdrag från uppsatsen som visar hur länge det bedrivits orientering i Stigtomta:

Utdrag ur ”Min förenings historia”.

1942 tog föreningen upp orienteringssporten. Under det senaste årtiondet har det varit denna sport som gett föreningen de största framgångarna. Sedan 1950 har föreningen varje år haft någon representant med på SM i orientering. Föreningen har även arrangerat flera stora nationella orienteringstävlingar,där medlemmarna gjort stora insatser, så att tävlingarna har hedrat föreningen.

 

Skribent: Tomas Öberg
E-post: Adressen Gömd
Mikael Larsson Projektstyrning AB

Sörmlands Sparbank

Bil och traktorservice
Karlssons Rör Nyköping
Länsförsäkringar Södermanland

Studio M Stigtomta

RMJ Bygg Stigtomta

 Trimtex

Postadress:
OK Hällen - Orientering
Friluftsgården
61197 Stigtomta

Besöksadress:
Friluftsgården
61197 Stigtomta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info